Hoe zijn wij in Nagydobsza terecht gekomen?

We hebben vaak de vraag gekregen waarom we hier zitten en hoe dat zo gekomen is, ik zal proberen ons verhaal te beschrijven.

Wij zijn Floris (Floor) van Westrenen (1955) en Sandra van der Bijl (1958). We kennen elkaar van vele jaren geleden, we zijn elkaar een flinke tijd uit het oog verloren en in 2005 zijn we elkaar dankzij het internet weer tegengekomen.

Floor was technicus in Nederland en Sandra heeft in de reiswereld gewerkt.

We hebben allebei al lang het idee gehad om naar het buitenland te gaan en "iets te beginnen".
De mogelijkheid deed zich voor om een ommezwaai in ons leven te maken en toen zijn we begonnen met brainstormen en bedenken waar dat dan zou moeten zijn en op welke manier.
We wilden wel iets ouds kopen en wilden zelf bepalen hoe ons Droomhuis eruit zou zien en lekker veel tuin erbij.
De gangbare Europese landen werden onderzocht en bekeken via het internet, maar veel was toch niet (financieel) verstandig, we realiseerden ons dat we ook een aantal jaren een financiele buffer moesten hebben om van te leven. De inkomsten konden pas komen als het verbouwen en de website klaar was.

In 2006 waren we op vakantie in Zuid-West Hongarije bij Pécs. We hadden daar een leuk vakantiehuis met zwembad. Toen leefde het plan om naar het buitenland te gaan nog helemaal niet en hadden we nog geen idee dat we hier ooit terecht zouden komen...
Door die prettige herinnering aan het mooie Baranya in Zuid-West Hongarije, het heerlijke weer en het relaxte sfeertje, zijn we op onze zoektocht in december 2006 ook eens gaan kijken naar huizen in Hongarije. We konden niet geloven dat dat zo goedkoop zou zijn.
In februari 2007 hebben we de eerste afspraken gemaakt met een Nederlandse makelaar in Hongarije, we hebben tijdens ons eerste bezoek in de buurt van Boedapest gekeken. Het tweede bezoek was in de buurt van Pécs en tijdens ons derde bezoek in Baranya zijn we ons Droomhuis tegengekomen!Het werd deze oude woonboerderij met een charmant terrasje voor de ingang en een prachtig woongedeelte.
In het ruime huis zijn hoge plafonds, dubbele deuren en mooie antieke tegels (Escher achtig..). Er is nog een enorme stal achter het huis op een grondstuk van 6500m2. Ruimte genoeg!
Het dorp is vriendelijk en netjes, het huis staat ongeveer een kilometer vanaf de 6, de weg van Kroatie naar Pécs, dus je hoort geen autoverkeer in de tuin, maar je zit dus wel zo op de doorgaande weg.
We besloten de volgende dag dat we dit wilden kopen.
Er zat al een functionerende badkamer in, met stromend water, de elektra werkte wel (zou later vernieuwd worden) dus we konden hier wel even wonen.
Eind april hebben we het huis gekocht en eind juni stond de verhuisauto op het terrein.

We hadden al direct besloten dat we voorlopig in het woongedeelte zouden gaan wonen (Het Voorhuis) en dat we in het achterste gedeelte onze woning zouden maken.
Van de oorspronkelijke garage achter het originele woonhuis zouden we onze woonkamer maken en hierlangs wilden we een grote veranda met uitzicht op de tuin. De ruimte naast de woonkamer is de half open keuken, daarnaast zat de rookkamer, die werd onze slaapkamer met daarnaast de badkamer, dit was de oorspronkelijke voorraadkamer.Toen onze eigen woning klaar was, zijn we verhuisd van het oude Voorhuis naar onze eigen woning.
Dat was januari 2009.
We zijn het Voorhuis in ere gaan herstellen. Zoveel mogelijk authentiek.
De muren waren geschilderd alsof het behang is, dat zie je veel hier. De slaapkamer had vier muren met roosjes. We hebben een aantal vlakken nog kunnen bewaren, de muren moesten gestuukt worden en de elektra vernieuwd, dus veel moest overgeschilderd worden.
De prachtige vloeren hebben we schoon gekregen, de tegels in de keuken, hal en badkamer zijn behandeld en de oude houten vloeren in de beide kamers hersteld en gebeitst.De eerste gasten kwamen in juni 2009 in Het Voorhuis

Inmiddels stond een ander prachtig oud ("1866" stond op de gevel) huisje in onze straat naar ons te lonken. Het stond ook al een tijd leeg, met een prachtige brede tuin met grote walnotenbomen.Dit antieke huis is een Muemlék, inderdaad uit 1866. Dit huis, het huisje ernaast en de 2 huizen er tegenover, zijn de eerste huizen van Nagydobsza, die er nog staan.
Hier moest een architect bij komen, omdat het valt onder de monumentenzorg van Hongarije (Muemlék), toen we het kochten werd verteld dat we alleen de buitenkant in tact moesten houden, de rest zou niet belangrijk zijn.
Later bleek dat alles via de architect en de mensen van Muemlék moest lopen, er moest voor alles toestemming gevraagd worden en gecontroleerd worden. Elke week kwam een aannemer het logboek invullen en controleren.
Gelukkig wilden we de buitenkant in tact houden, alle deuren en ramen zijn opnieuw gemaakt naar het oude voorbeeld. De binnenkant konden we zelf indelen, dit werd goedgekeurd en Het Muemlék is nu verbouwd tot een heerlijk comfortabele vakantieboerderij.
De eerste gasten kwamen in juli 2010 in Het MuemlékInmiddels verhuren we er ook nog 2 huizen van andere eigenaren. De Boerderij en De Hoeve.
De Boerderij hebben we ook verbouwd en ingericht om het klaar te maken voor de verhuur.
De Boerderij verhuren we sinds voorjaar 2014.En vanaf voorjaar 2015 verhuren we De Hoeve, het grootste vakantiehuis, met 5 slaapkamers en 3 badkamers en een woonkamer van ongeveer 60 m2. Er is in het voorjaar 2015 een zwembad ingegraven. De Hoeve