..............Nagydobsza...................................Szigetvár.......................................Pécs....................

Nagydobsza


Nagydobsza is een lintdorp en ligt zeer goed bereikbaar "langs" de 6, de doorgaande weg in Zuid-West Hongarije, onze huizen liggen wel ver genoeg van de 6 waardoor er geen geluid te horen is van het verkeer.

In Nagydobsza komen de bakker, de melkboer en andere verkopers nog door de straat, elke dag of een paar keer per week. Er zijn wel een paar winkeltjes in Nagydobsza en er is een speeltuin, een apotheek, een Duitssprekende huisarts, een postkantoor, een bank met ATM en een café.
Aan de buitenkanten van het dorp bevindt zich veel bos en natuur, zeer ideaal om te wandelen of fietsen (met de hond..).
Op en paar minuten rijden bevindt zich een mooie grote visvijver, met veel vis (karper en meerval), de dagvergunning is hier zo te verkrijgen. Meer informatie is te vinden op Karpervissen


Dorpsfeest in Nagydobsza

Nagydobsza ligt in de provincie Baranya, tussen Szigetvar en Barcs, (een plattegrondje vindt u bij de contactgegevens) waar genoeg winkels en supermarkten (o.a. De Spar, Lidl en de Tesco in Szigetvár) zijn.
Bovendien zijn in beide plaatsen een prachtig thermaal bad (binnen en buiten), deze zijn in een kwartier rijden te bereiken, er is een regelmatige busdienst.
Even voorbij Szigetvár bevindt zich een manege en een mooie gravel dubbele tennisbaan, dit is in 20 minuten rijden te bereiken.
Op 40 minuten rijden (1 uur met de trein) bent u in het sfeervolle Pécs (culturele hoofdstad in 2010), volgens de reisgidsen één van de mooiste steden van Hongarije.

Szigetvár
Een kwartiertje rijden van ons huis, bevindt zich de middelgrote stad Szigetvár. Hier vindt u een flinke keuze aan supermarkten, andere winkels, restaurants en terrassen.
Er is een knus centrumpje en op loopafstand van het centrum is de oude burcht, die u kunt bezoeken, het ligt in een mooi park.
Sinds 2008 is helemaal nieuw verbouwd het mooie thermaalbad, met binnen en buitenbaden (jacuzzie, sauna en in de zomer mogelijkheid voor massage) Voorbij Szigetvár, in het kleine plaatsje Becefa bevindt zich een complex met een mooie manege en twee gravel tennisbanen, deze zijn goed te reserveren en gebruiken.
Meer info vindt u op de site, deze is onder andere in het Engels;
Szigetvár thermaal badBarcs


In Barcs, ongeveer 20 minuten rijden, bevindt zich ook een nieuw thermaalbad.
Meer info vindt u op de site deze is onder andere in het Duits;
Barcs thermaal bad
In Barcs zijn ook vele winkels en supermarkten.
Het is de grensplaats met Kroatie. Rivier de Drava is de grens, hier kan gevist en gezwonnen worden.
Bovendien bevindt zich langs de Drava een van de grootste en mooiste nationale parken in Hongarije; het Duna Drava Nemzeti Park, veel flora en fauna.
Duna-Drava Nemezeti National Park

Golfbaan in Hencse


Op 33 km afstand van ons dorp ligt een prachtige 18 hols golfbaan, in het midden van het Zselic natuurgebied.
Het is geschikt voor zowel beginners als professionals. Een overnachting op het park is zelfs ook mogelijk.
Er zijn mogelijkheden voor individuele golvers en groepen, voor een enkele dag of een aantal dagen of week.

De standaard prijzen zijn 15.000 Huf (ong. 50 euro) voor 18 holes en 10.000 Huf voor 9 holes.
Een elektrische kar kost 8000 voor de 18 holes en 6000 voor de 9 holes.
Facebook pagina golfbaan

De mooie stad Pécs, culturele hoofdstad 2010
Na een klein uurtje rijden komt u in Pécs, de binnenstad staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst
Pécs is met 180.000 inwoners de op vier na grootste stad van Hongarije. De stad ligt in het zuidwesten van het land, in de beschutting van het Mecsekgebergte, even ver van de Donau als van de Drava.
Het is de hoofdstad van het comitaat Baranya.
Als zuidelijkste grote stad van Hongarije wordt de stad gekenmerkt door een mediterraan aandoende atmosfeer. Bovendien herbergt de stad de opvallendste Turkse bouwwerken van Hongarije, die in het land verder niet bijzonder talrijk zijn.

Middelpunt van de stad is het aflopende Széchenyi-plein rond de voormalige moskee, het grootste Turkse bouwwerk in Hongarije.
Eén van de weinige in Hongarije die nog duidelijk als moskee te herkennen is. Dat ook deze moskee niet werd afgebroken nadat de Turken verdreven waren, is te danken aan het feit dat ze vrij snel in gebruik werd genomen als christelijke kerk. Later bouwde men er een gedeelte bij, de achterwand van de moskee werd uitgebroken en het altaar kwam op deze plaats te staan.
Aan de rand van de binnenstad bevindt zich een kleinere moskee met een twaalfkante minaret. De Turken lieten elders in de stad nog een grafkapel en een fontein na, en minder zichtbaar een stelsel van waterbuizen.

In de noordwesthoek van de binnenstad bevindt zich het Domplein met de domkerk, waarvan de oudste elementen uit de elfde eeuw dateren en waarvan de vier even hoge hoektorens het meest in het oog springen.
De Dom is 70 meter lang en 27 meter breed met vier precies gelijke, 60 meter hoge klokkentorens. Het is een van de twee voornaamste kerken in romaanse stijl in Hongarije (de andere staat in het dorp Ják).
Aan het Domplein staat ook het bisschoppelijk paleis en onder het plein bevindt zich een 4e eeuwse grafkamer of de crypte.
Onder de kerk is de oude crypte zeer de moeite van het bekijken waard. In de lange wanden bevinden zich aan weerszijden twee zijkapellen. Men kan ze slechts bekijken met een gids die, als de kerk open is, altijd wel bereid is ze te laten zien.
Het orgel van de Dom van Pécs heeft een mooie klank. Franz Liszt heeft het destijds bespeeld bij een verblijf in de stad.
Pécs heeft veel musea, gewijd aan Viktor Vasarely, aan de Zsolnay-fabriek, aan de Turkse tijd en aan de geschiedenis van de stad en van Hongarije.


Pécs ligt aan de voet van de heuvels en is goed te bekijken vanaf de 194 m hoge televisietoren, een van de symbolen van de stad, die zich op de top van de heuvels bevindt.

Onderweg naar de TV toren bevindt zich de Pécs dierentuin

Elke zondagmorgen is er een grote vlooienmarkt, met dieren, planten, voedsel, antiek, kleding, 2de hands artikelen van particulieren en veel gezellige eettentjes.In het stadscentrum zijn veel restaurant en terrassen. Veel winkels zo ook in het moderne Árkad.
Aan de rand van Pécs bevinden zich grote warenhuizen zoals Tesco en doe het zelf markten zoals de Praktiker.

Site van het grote theater in Pécs: programma
Site van musea in Pécs: :Musea in Pécs

Aan de rand van het centrum van Pécs is een cultureel gebied. In een park met restaurantjes en terrasjes, is bij de bekende Zsolnay fabriek een uitgebreid museum met verschillende gebouwen en collecties en ook (ma-vr, tot 15.00 uur) de mogelijkheid het proces van het maken van dit mooie porcelein te bekijken. Het Zsolnay gebied is een gezellig park waar veel bedrijvigheid is doordat verschillende onderdelen van de universiteit van Pécs ook in het park in verschillende gebouwen gehuisvest is.
:Zsolnay cultureel centrum

Orfu en Abagilet


Prachtige meren in Orfu, waar volop gezwommen kan worden en een grote manege met een schitterend gelegen restaurant en terras, waarbij u uitkijkt over het prachtige heuvelachtige terrein met de paarden in de wei.
Vlak bij Orfu vindt u Abagilet, een leuk plaatsje met park en vijvers, maar vooral de grot is hier zeer de moeite waard en ook nog een vleermuizen museum.

Het hertenpark in Bosenfa.


Op een half uurtje rijden van ons dorp vandaan is een zeer groot bosgebied, prachtige grote bomen met goed begaanbare wegen erdoorheen. Een gedeelte hiervan is bezit van het Hertenpark.Dit park (farm) is zeer uitgestrekt en er kan met een tour (een kar achter een tracktor of soms zelf paard en wagen) doorheen gereden worden, zeker als de beesten gevoerd worden, een leuke ervaring.
Tegenwoordig is het ook mogelijk om met eigen auto door het gebied te rijden, alleen komt u dan niet achter de hekken.

De prachtige wijnstreek van Villany en Siklos.
Het wijngebied, helemaal ten zuidwesten van Hongarije, "langs" de Drava en de grens, met grote uitgestrekte wijngaarden tegen de glooiende heuvels aan en de leuke typerende wijnhuisjes, die je hier heel veel ziet.
Er zijn een aantal echte wijngebieden in Hongarije, er wordt ook heel veel wijn gemaakt.
Uit het Noorden komt de beroemde Tokaj wijn.
En ook wijn uit “onze” streek, de Villany, is een goed gebied met mooie en vooral lekkere wijnen.
Het is een erg mooi gebied voor een tocht door de natuur, de wijndorpjes en de wijngaarden.
In Mohacs, aan de Donau kun je erg lekker meervalfilé eten.

Openlucht museum Szenna
Ten noorden van ons huis ligt Kaposvár, ook een leuke flinke stad, waar u goed kunt winkelen en shoppen.
Net even ten zuiden van Kaposvár, ligt een klein plaatsje; Szenna, hier staan een aantal echte oude originele Hongaarse huisjes.
Een van deze huisje bevindt zich ook in Nagydobsza, tegenover ons eigen Müemlék, maar dat is helaas niet ingericht en van binnen te bekijken.
De huisjes in Szenna zijn ingericht en u krijgt hier een goede indruk van hoe men vroeger leefde. Wat bijvoorbeeld opvalt is dat de bedden heel kort zijn..Kastelen en andere bijzondere gebouwen


Voordat het communisme in Hongarije binnendrong waren er aristocratische families in het land, die vaak in grote landgoeden woonden, zoals villa's, kastelen en boerenhoeves.
Deze families werden gedrongen om hun landgoed te verlaten en eenvoudig te gaan wonen, zoals de andere werkmensen. De staat nam intrek in deze gebouwen, die dan dienst deden als regionaal kantoor voor de (land)arbeiders of scholen, internaten ed.
Een aantal van deze kastelen staan gewoon leeg, de eigenaren of zijn niet bekend of kunnen hun eigendom dat teruggegeven is niet meer renoveren er is geen geld voor.
Je komt de kastelen tegen, gewoon onderweg en soms kun je er zelfs in, dan is goed te zien dat kamers verbouwd zijn. Gaarkeukens zijn gemaakt, of toiletten blokken.